Nasze serwisy: mBaby.pl, m
ciąża
.pl, ppasazkobiety.pl, poradnikkobiety.pl, ladymedia.pl
Witaj, Logowanie  Rejestracja
R e k l a m a
Mama Newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać informacje np. o nowych konkursach, wydarzeniach etc zapisz się do naszego Newslettera
Regulamin
R e k l a m a

Bożonarodzeniowe menu Twojego dziecka

Magiczna atmosfera, kolorowa choinka, kolędy, pięknie nakryty stół, a przede wszystkim pyszne, świąteczne potrawy sprawiają, że Święta Bożego Narodzenia mają taki niepowtarzalny charakter. Niestety, często zdarza się, że nasze dziecko jest zbyt małe, aby skosztować świątecznych specjałów. Wigilijna kapustka z grzybami czy barszczyk z uszkami na pewno nie są odpowiednie dla małego brzuszka naszej pociechy. Jakie dania przygotować dla małych smakoszy, aby chociaż trochę upodobnić je do tych świątecznych potraw dla dorosłych, a jednocześnie sprawić, by były smaczne i pełne wartości odżywczych?

Anna Rzeszotek, specjalista ds. żywienia w Nestlé Nutrition, podpowiada, których dań ze świątecznego stołu maluszek może skosztować, a których nie powinien, oraz jak w prosty sposób, z wykorzystaniem produktów Nestlé Nutrition przygotować pyszne, świąteczne potrawy dla najmłodszych smakoszy.

Małe dziecko po 1. roku życia jest na tyle duże, że spokojnie może spróbować niektórych dań ze świątecznego stołu. Delikatne mięso indyka czy pieczony schab na pewno nie zaszkodzą naszemu dziecku, o ile nie polejemy ich np. majonezowym sosem. Podobnie jest
z tradycyjną sałatką jarzynową czy z rybą – jeśli do sałatki zamiast majonezu dodamy lekki jogurt naturalny, a ryba będzie upieczona lub ugotowana i bez ości, to takie przysmaki mogą znaleźć się na talerzu malucha. Najważniejsze jest to, aby unikać potraw bardzo tłustych
i takich, które zawierają dużą ilość soli, masła czy cukru, gdyż takie dania kształtują nieprawidłowe nawyki żywieniowe u dzieci.

Jeśli brak Ci pomysłów na przygotowanie świątecznych potraw dla dziecka, poniżej przedstawiamy kilka przepisów na dania dla najmłodszych, które mogą zagościć na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Zamiast pierogów z kapustą i grzybami…pierogi szpinakowe! (dla dzieci po 11. m.ż.)

Aromatyczne, złociste pierogi z grzybami…któż ich nie lubi? Niestety nie powinno się ich podawać dzieciom poniżej
3 r.ż. Możesz za to przygotować równie smaczne,
co pożywne pierogi szpinakowe!

Do przygotowania będziesz potrzebowała:
½ szklanki Kleiku kukurydzianego Nestlé,
1 i ½ szklanki mąki, łyżeczki oleju, wody, 150g ugotowanego i utartego szpinaku oraz jednego jajka. Kleik uzupełnij wodą (zgodnie z instrukcją
na opakowaniu), wymieszaj, dodaj olej i mąkę, zagnieć ciasto. Następnie
je rozwałkuj, uformuj placuszki. Na każdy placuszek połóż szpinak utarty
z jajkiem i zaklej. Wrzuć na wrzącą wodę i gotuj ok 5-8 minut, aż do wypłynięcia pierożków. Pierożki najlepiej podawać świeżo ugotowane.

Polski bigos w wersji dla najmłodszych – bigosik warzywny (dla dzieci po 1. r.ż.)

Gdy cała rodzina będzie się zajadać tradycyjnym, polskim bigosem, Twój maluch również może skosztować tego specjału w zmodyfikowanej formie.
Do przygotowania warzywnego bigosiku będziesz potrzebowała:40 dag ziemniaków, 35 dag marchwi,
35 dag białej kapusty, 10 dag cebuli,
10 dag selera, ½ łyżki mąki i ziół do smaku. Obierz ziemniaki, marchew i seler, umyj
i pokrój w grubą kostkę. Kapustę i cebulę oczyść i pokrój w piórka. Warzywa wymieszaj z przyprawami, zalej niewielką ilością wody i ugotuj. Następnie dodaj zioła i wszystko zagotuj. Aby bigosik był bardziej syty, możesz do niego dodać pokrojone w kostkę paróweczki drobiowo – cielęce Gerber DoReMi.

Mięsne placuszki zamiast pieczonych mięs czy wędlin (dla dzieci po 10. m.ż.)

W pierwszy i drugi dzień świąt na polskich stołach królują mięsa, dlatego też nie może ich zabraknąć
na talerzu Twojej pociechy. Aby przygotować mięsne placuszki potrzebujesz tylko 4 składników: 2 łyżeczek wody, 1 łyżeczki kaszki Nestlé Sinlac, 3 czubatych łyżek mielonego, gotowanego indyka, ewentualnie mąki ryżowej.Kaszkę Nestlé Sinlac połącz z wodą, dodaj mięso i zagnieć. Z masy uformuj
6 małych płaskich kotlecików. Można obtoczyć je w mące ryżowej. Kotleciki możesz upiec w piekarniku. Porcja na jeden obiadek dla dziecka
po 10. miesiącu życia to 1-2 takie kotleciki, a do tego jarzynki. Możesz podać np. brokuły lub marchewkę Gerber w słoiczku.

Strona 1 z 2

« pierwszapoprzednia12następnaostatnia »

Komentarze (0)

Napisz Komentarz


busy
 

Dołącz do nas

O nas | Kontakt | Reklama | Współpraca | Regulamin | Linkuj do nas | Ciekawe strony | Mapa serwisu | Polityka cookies
Design by resMedia (C) 2006-2011 Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie oraz rozpowszechnianie bez zgody redakcji zabronione.

Wszystkie porady i artykuły zawarte w naszym serwisie publikowane są wyłącznie do celów informacyjnych. Wszelkie choroby, schorzenie i inne powikłania należy konsultować z lekarzem specjalistą. Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za treść publikacji, posty oraz komentarze nadesłane przez użytkowników.

dziecko  przygotowania do ciąży  ciąża, ciąża tydzień po tygodniu  niemowlę  wcześniak uroda moda, trendy i styl moda zdrowie i fitness poradnik dla kobiet